Met de personeelssamenstelling moet verantwoorde zorg worden geboden die van goed niveau is en die doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht wordt verleend. De zorg is hierbij afgestemd op de reëele behoefte van de individuele cliënt. De Zorgboog hecht aan de inzet van goed opgeleide medewerkers en is als grote opleidingsorganisatie partner in Zorgcampus de Peel, een samenwerkingsverband tussen vijf zorgorganisaties en twee opleidingsinstituten
Binnen Zorgcampus de Peel hebben we de keuze gemaakt om te spreken over strategische personeelsontwikkeling (SPO) in plaats van strategisch personeelsplanning (SPP). In 2020 is gewerkt aan een nieuwe opzet van SPO, welke begin 2021 vorm zal krijgen. De cijfers zijn wel geüpdatet en samengevat in een factsheet.
Behoud van zorgmedewerkers
Om medewerkers daar te laten werken waar hun kwaliteiten het beste tot hun recht komen, heeft Zorgcampus de Peel besloten dat alle (zorg)medewerkers van de vijf zorgorganisaties als interne kandidaat worden beschouwd wanneer zij over willen stappen naar een andere deelnemende organisatie van Zorgcampus de Peel. Zo willen we bijdragen aan het behoud van medewerkers voor de zorg in de regio. In 2019 was de eerste 'dag van de mobiliteit' een succes. Medewerkers werd de mogelijkheid geboden om bij één van de deelnemende organisaties een dag(deel) mee te lopen. Dit gaf veel energie en mooie nieuwe inzichten in elkaars werk. Helaas is, in verband met COVID-19, de 'dag van de mobiliteit' niet door gegaan.
Vitale medewerkers
Medewerkers en vrijwilligers maken de Zorgboog. Om onze doelen als organisatie voor wonen, welzijn en zorg voor alle generaties te behalen, zijn vitale, gemotiveerde en gezonde medewerkers en vrijwilligers uitermate belangrijk. Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid staan daarom hoog op de Zorgboog-agenda. We leggen onze focus op positieve gezondheid. Vitaliteit is namelijk meer dan alleen lichamelijk welbevinden. Om ons goed te voelen, zijn én vinden we meer zaken belangrijk zoals sociale contacten en een zinvol leven. Het ‘spinnenweb' van positieve gezondheid (Machteld Huber) is een hulpmiddel om het gesprek rond vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en positieve gezondheid op gang te brengen en acties te ondernemen. Op ons intranet wordt veel informatie uitgewisseld in de groep 'vitale medewerkers' omtrent allerhande aspecten welke met gezondheid en vitaliteit te maken hebben.
Onderstaande tabel geeft inzicht in de personeelssamenstelling van de Zorgboog in 2021. Ten opzichte van 2020 lijkt het aantal medewerkers licht gedaald. Dit heeft er alles mee te maken dat per 1 januari de JGZ is ondergebracht bij de GGD. Wederom een toename te zien in het aantal ondersteunende functies Zorg en welzijn (bijna 35 Fte) binnen Woonverpleging. Dit heeft te maken met de voortzetting van de aanname en inzet van gastvrijheidsmedewerkers; een nieuwe functie ter ondersteuning en begeleiding van de cliënt om nog meer persoonsgerichte zorg te kunnen bieden die vanuit kwaliteitsmiddelen wordt betaald.
Klik op de tabel voor een grotere weergave.
Deskundigheid voor specifieke doelgroepen
De zorg voor de psychogeriatrische cliëntengroep kent in toenemende mate ook een somatisch accent. Daarnaast onderscheiden wij binnen onze verblijfszorg een aantal specifieke doelgroepen, waaronder CVA, NAH, jong dementerenden en palliatieve zorg. In de personele samenstelling wordt hiermee rekening gehouden. In de zorg is de kwaliteit van leven van groot belang. In de personeelsbezetting vraagt dit om 24/7 aanwezigheid van breed opgeleide professionals die een combinatie van verzorgende en agogische taken kunnen verrichten en met kennis en ervaring op beide gebieden.
Personele bezeting
Op de zorgafdelingen worden voldoende verpleegkundigen ingezet om noodzakelijke verpleegkundige handelingen binnen kort tijdsbestek (<30 minuten) te kunnen uitvoeren. Daar waar nodig wordt gebruik gemaakt van expertise (verpleegkundig specialisten). Op alle afdelingen is het uitgangspunt dat er op de intensieve zorgmomenten altijd twee mensen beschikbaar zijn. De manier waarop dit is georganiseerd is afhankelijk van de lokale zorgvraag, de beschikbaarheid van vrijwilligers en de manier waarop familie participeert in het zorgproces.
De Zorgboog heeft, net zoals elke andere organisatie, te maken met uitval van werknemers, vakanties en de noodzaak om buiten het vaste team mensen in te zetten. Dit doen we in hoge mate met ons interne uitzendbureau de Flexboog, waar veel flexibel in te zetten medewerkers voor werken. Zij zijn allen voldoende geschoold en vallen onder het scholingsbeleid (inclusief sommige verplichte scholingen) van de Zorgboog.