Op vrijdag 1 maart jl. verdedigde Lonneke Schuurmans (specialist ouderengeneeskunde en kaderarts psychogeriatrie bij de Zorgboog) haar proefschrift 'Dog-handler team visitations for nursing home residents with dementia: a novel approach' aan de faculteit Psychologie van de Open Universiteit in Heerlen.
De promotie was live bij te wonen en online te volgen. Haar promotieonderzoek naar de effecten van dieren bij mensen met dementie blijkt ontzettend populair!
Lonneke vertelt:
Ik krijg veel verzoeken vanuit de pers. Het is natuurlijk ook echt een feel-good onderwerp wat in deze tijden met veel nare nieuwsberichten even een positieve noot geeft.
De NOS heeft een videoreportage gemaakt over honden bij mensen met dementie en vroeg mij erbij als expert voor de duiding. Het was een geweldig leuke ervaring om te doen. Klik hier om de aflevering terug te kijken.
Ook mocht ik als een van de gasten aanschuiven in de studio van BNR Nieuwsradio voor het programma BNR Beter. Dit programma richt zich op de uitdagingen van de zorg in de toekomst en deze specifieke aflevering ging over of inzet van hulp- en therapiehonden daar een rol in kan spelen. De andere gast in de aflevering is de directeur van Stichting Hulphond. Deze stichting leidt honden op tot ADL-honden, epilepsiehonden of honden voor PTSS. De directeur vertelt er over in het programma en er is ook een korte reportage te horen over hoe zo'n training verloopt. Mijn aandeel is wat beperkter, maar gaat over hoe honden op een meer indirecte wijze kunnen ondersteunen in de zorg voor mensen met dementie, denk bv. aan ondersteuning bij een zorgmoment zodat dit makkelijker verloopt of ondersteuning bij heftige onrust. Het was voor mij de eerste keer om in een radiostudio te zitten, een bijzondere ervaring! Wil je het programma terugluisteren? Dat kan via deze link.
Verder heeft De Telegraaf een leuke video gemaakt over mijn onderzoek.
Voor wie zich afvraagt: Wat doet de Zorgboog hier eigenlijk mee?
Binnen de Zorgboog werken we al met de hondenclub (vrijwilligers) als leuke hondenactiviteit voor onze bewoners. De inzet van de contacthonden voor mensen met dementie - zoals in de NOS reportage - gaat een stapje verder. Dit zijn getrainde honden en een begeleider (vaak een zorgmedewerker of behandelaar) die gericht worden ingezet bij mensen met dementie als onderdeel van een behandelprogramma om bijvoorbeeld onrust en apathie te verminderen, zorgmomenten te vergemakkelijken, stemming te verbeteren enzovoorts. We zijn nu aan het onderzoeken hoe we deze contacthonden ook bij de Zorgboog kunnen gaan inzetten. Wordt vervolgd!