Cookie policy

de Zorgboog gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar zorgboog.nl/cookies. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u de Zorgboog toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen
phone icon

Succesvolle aanpak ondervoeding bij kwetsbare ouderen

12 april 2019

Zorgboog en RSZK pakken samen succesvol ondervoeding bij kwetsbare ouderen aan

Ondervoeding bij ouderen
Ondervoeding bij ouderen

Afgelopen jaar zijn de Zorgboog en RSZK ZorgProfessionals een intensieve samenwerking aangegaan om de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) verder te ontwikkelen. Het doel van deze samenwerking is een sneller, beter en prettiger herstel van ouderen na bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of een heup- of knieoperatie en een betere balans bij het omgaan met de gevolgen van een (chronische) ziekte zoals COPD, hartfalen of kanker. De samenwerking heeft tot zo ver al mooie ontwikkelingen opgebracht, onder andere op het gebied van ‘eten en drinken in de GRZ.’

Het belang van goede voeding in de GRZ
Ondervoeding is bij ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen een serieus probleem. Ondervoeding kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Juist ouderen die revalideren in de GRZ hebben baat bij een uitgebalanceerde voeding. Ze hebben een verhoogd trainingsniveau waardoor verhoogde energie-inname nodig is. 

Een geslaagd project
Binnen het samenwerkingsproject is volop ingezet op de ervaring rondom eten en drinken. De geriatrische revalidant beleeft plezier aan eten wat hem in staat stelt om zijn revalidatieproces zo optimaal mogelijk af te ronden, en de aangeleerde tips rondom voeding ook in de thuissituatie voort te zetten. Daarmee kan ondervoeding in de thuissituatie voorkomen worden. Ook de kennisoverdracht naar professionals en de samenwerking met externe partijen kreeg aandacht. Aan het einde van dit succesvolle project vond een symposium plaats over het thema ‘eten en drinken in de GRZ.’ Tijdens dit symposium is alle kennis en kunde gedeeld met de medewerkers en betrokkenen. 

Samenwerking krijgt een vervolg
Op woensdag 27 februari jl. hebben zorgorganisaties de Zorgboog (regio de Peel) en RSZK ZorgProfessionals (regio de Kempen) opnieuw een overeenkomst getekend om de intensieve samenwerking op het gebied van GRZ voort te zetten. Door de krachten te bundelen, hopen beide organisaties ook dit jaar samen de GRZ te versterken.