Cookie policy

de Zorgboog gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar zorgboog.nl/cookies. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u de Zorgboog toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen
phone icon

01 december 2016

Hanny Vlemmings: We 'moeten' langer thuis wonen

We moeten langer thuis wonen, je wordt er continu mee om de oren geslagen. Persoonlijk erger ik me altijd aan het woordje ‘moeten’, volgens mij wil iedereen toch het liefst gewoon thuis wonen zolang het kan?

Nu is mijn huidige huis alweer ruim 7 jaar ‘mijn thuis’. Als ik het over ‘thuis’ heb, dan heb ik het over een gevoel! Thuis is waar ik me prettig en veilig voel, waar ik mijn spulletjes heb en waar ik mensen om me heen heb die ik om me heen wil hebben. Dat gevoel, dat is thuis voor mij en dat is niet afhankelijk van een adres of de grootte van het huis. Ik denk dat dit voor bijna iedereen zo voelt. Daarom kan langer thuis wonen ook best betekenen dat dat op een andere plaats is dan waar je het grootste gedeelte van je leven gewoond hebt.

Verhuizen een enorme stap
Mogelijk voel je je in je huidige woning niet meer veilig omdat je continu trappen moet lopen. Of je mist contact omdat je wat achteraf woont en de mobiliteit een stuk minder is waardoor je niet zomaar even ergens naar toe kunt. En zo’n groot huis, dat moet ook weer allemaal schoon gehouden worden en je stookt je arm. Voel je je dan nog echt thuis? Voor veel ouderen is het toch nog een hele stap om de beslissing te nemen om wat kleiner, veiliger of comfortabeler te gaan wonen. Vaak blijf je wonen waar je al heel lang woont. Pas als het echt niet meer kan, tja, dan zul je wel moeten!

Langer thuis wonen waar jij wil
Maar waarom zo lang wachten? Als het moet, dan ben je ook afhankelijk van waar op dat moment een huis of appartement vrij is en dat is niet altijd het huis of de plaats van je dromen. Wil je in je eigen dorp of bij je kinderen in de buurt blijven wonen, wil je een mooi uitzicht, wil je persé een extra hobby- of slaapkamer? Zorg er dan voor dat je niet tot het laatste moment wacht. Oriënteren of je alvast inschrijven kost meestal niets en als het dan zover is, dan kun je ook ergens naar toe waar je graag wil gaan wonen…waar je je opnieuw weer ‘thuis’ kunt voelen! Je ‘thuis’ neem je mee. Waar jij je goed voelt, daar ben je thuis!

Dit blog is ook geplaatst op NED7, een (online) content community met informatieve en bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid. 


Delen via: Deel dit via Facebook Deel dit via Twitter Deel dit via LinkedIn Deel dit via E-mail