Cookie policy

de Zorgboog gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar zorgboog.nl/cookies. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u de Zorgboog toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen
phone icon

05 januari 2024

Irma Roy en Lia Cortenbach

“Voorraadbeheer is de kers op de taart”

Irma Roy (58) en Lia Cortenbach (62) vormen een hecht tweemanschap. Beide medewerkers van Zorgboog de Nieuwenhof werken in de catering maar zwaaien samen ook de scepter over het voorraadbeheer in de Deurnese zorglocatie. Dat doen ze al ruim zeven jaar met veel plezier. Beiden hebben immers ‘iets’ met voeding en dat maakt hun werkgeluk optimaal, vertellen ze met een glimlach.

“We willen dat cliënten elke dag een lekkere, goede maaltijd voorgezet krijgen. Daar streven we naar. Daarbij helpt het dat we zelf verantwoordelijk zijn voor het voorraadbeheer van eten en drinken. We zijn dus achter én voor de schermen met voeding bezig. Dat is de kers op de taart omdat het echt meerwaarde geeft aan ons werk als cateringmedewerker.”

Uitdaging
Lia en Irma serveren samen met collega’s sinds jaar en dag onder meer de maaltijden voor circa 140 bewoners en gasten op de afdelingen en in de Gasterij. Ook hebben ze regelmatig keukendienst. Door hun jarenlange ervaring kennen ze de fijne kneepjes van het vak. Wat ze echter misten, was de uitdaging. Toen beide dames werd gevraagd of ze samen de voorraad voor de Nieuwenhof wilden beheren, aarzelden geen moment.

Schot in de roos
“Een schot in de roos”, zeggen Irma en Lia resoluut, “de verantwoordelijkheid geeft ons veel voldoening. We bestellen een breed scala aan producten zoals droge kruidenierswaren, warme en broodmaaltijden, levensmiddelen en klein huishoudelijk materiaal. Daarnaast stellen we zelf het menu samen. Ook vinden we de wensen van bewoners belangrijk. Wij vragen hen regelmatig wat zij graag willen eten en drinken.”

Verspillingschecker
Voedselverspilling vinden Lia en Irma ongewenst. “Daarom werken we met de verspillingschecker. Dit is een lijst waarop we verschillende zaken bijhouden: hoeveel maaltijden maken we warm, wat houden we achter de hand en wat houden we over. Na het middageten scheiden we bovendien de overgebleven soep, aardappelen, groenten en vlees. Uiteindelijk krijgen we een helder beeld van het overgebleven voedsel. Door het meten en weten is de verspilling duidelijk verminderd en kunnen we onze voorraad efficiënter beheren.”

Dicht op het vuur
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen is beide dames niet vreemd, want geen dag is hetzelfde. “Zo hadden we laatst een oven vol verse vis, maar door een defect deed de oven het niet goed. We grepen direct in en verwarmden de vis in regenereerwagens. Of die keer dat we te weinig soep kregen aangeleverd: menu aanpassen, voorraad doorzoeken en een vergelijkbare soep aanbieden. Zo zitten we altijd dicht op het vuur en dat vinden we heerlijk!”


Delen via: facebook icon linkedin icon email icon