Logeerhuis in Franciscushof ontlast mantelzorgers in Peelregio

16 juni 2017

Een plek waar mensen met dementie langere of korte tijd kunnen verblijven. Zodat de mantelzorger even tot rust kan komen en kan bijtanken.

Franciscushof Lieshout Zorgboog

Dat is de doelstelling van het logeerhuis voor mensen met dementie dat zorgorganisatie de Zorgboog samen met Savant Zorg, de Peelgemeenten en zorgverzekeraar CZ  aan het ontwikkelen is. Het logeerhuis wordt gevestigd in Zorgbooglocatie Franciscushof in Lieshout en opent, als alles mee zit, eind 2017 haar deuren. 

Laagdrempelige voorziening
De plannen voor een logeerhuis zijn ontstaan vanuit bestaande samenwerking tussen Savant Zorg en de Zorgboog in de ouderenzorg. Beide organisaties bemerkten dat er in de Peelregio behoefte bestaat aan een laagdrempelige voorziening voor tijdelijk verblijf (geplande respijtzorg) voor mensen met dementie. In principe worden zij verzorgd door een partner, vriend, vriendin of familielid. Een verblijf in het logeerhuis geeft de mantelzorger de mogelijkheid even 'lucht' te krijgen, aan zichzelf toe te komen, waardoor zij de zorg voor een dementerende thuis langer kunnen volhouden.

Wensen en behoeften mantelzorgers
In overleg met zorgverzekeraar CZ en gemeenten in de Peelregio zijn de mogelijkheden voor een logeerhuis verder onderzocht. Medio 2017 hebben alle betrokkenen zich achter het plan geschaard. Daarmee is de ontwikkeling in een volgende fase aanbeland, het daadwerkelijk opzetten van het logeerhuis, aldus Henri Plagge, voorzitter raad van bestuur van de Zorgboog. "Daarbij zoeken wij ook nadrukkelijk de inbreng van de mantelzorgers zelf. Met ons logeerhuis willen we hen immers ontlasten, het biedt hen straks de mogelijkheid om even op adem te komen. We willen hun wensen, behoeften en ideeën dan ook zeker meenemen in de verdere ontwikkeling van het logeerhuis."

Lieshout
"Tegelijkertijd willen we er voor zorgen dat het logeerhuis ook voor de gasten zelf een plezierige plek is om te verblijven. Een omgeving waarin zij zichzelf kunnen zijn en waar professionele medewerkers en betrokken vrijwilligers met aandacht, zorgzaamheid en deskundige- en gespecialiseerde ondersteuning voor hen zorgen." Een locatie is inmiddels gevonden. Zorgbooglocatie Franciscushof, een bijzondere en gemoedelijke woonlocatie op een centrale plek in Lieshout, biedt na een kleine verbouwing onderdak aan het logeerhuis, waar straks zeven gasten kunnen verblijven.  


Delen via: Deel dit via Facebook Deel dit via Twitter Deel dit via LinkedIn Deel dit via E-mail