Kraamzorg vergoeding binnen de basisverzekering

De kraamzorg vergoeding ontvang je vanuit de basisverzekering. Er is wel een wettelijk verplichte eigen bijdrage. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden of informeer bij je zorgverzekeraar. In de polis kun je zien hoe hoog de kraamzorg vergoeding is en hoeveel uren kraamzorg je vergoed krijgt.

Benodigde uren kraamzorg

Gemiddeld ligt het aantal uren kraamzorg tussen de 24 en 49 uur, verdeeld over acht dagen. Het precieze aantal uren hangt af van je situatie en de samenstelling van je gezin. Tijdens het intakegesprek in de zesde of zevende maand zal een medewerker met jullie het aantal uren bespreken. Na de bevalling kun je met je kraamverzorgende en verloskundige overleggen of het aantal ingeplande uren voldoende is.

Kraamzorg basisverzekering

Kraamzorg valt binnen de basiszorg, waarvoor iedereen in Nederland automatisch verzekerd is via de verplichte basisziektekostenverzekering. De Zorgboog heeft voor 2016 met alle Nederlandse zorgverzekeraars contractafspraken. Dat betekent dat je altijd kunt aanmelden voor kraamzorg, ongeacht welke verzekeraar.